Kanálgép

Friss topikok

Címkék

Kanálgép 2014.09.08. 22:52

Ars Electronica - étel szimulátor

Bár nem feltétlenül gasztro szempontból volt érdekes az idei Ars Electronica  fesztivál, azért még így is akadtak finom falatok. Engedjetek meg nekem egy kisebb élmény beszámolót!

image_129.jpg

image_130.jpg

Fantasztikus dolgokat volt szerencsém látni és kipróbálni; hozzászólni persze nem sokhoz tudtam, talán az étel szimulátort kivéve. (A fotók minőségéért elnézéseteket kérem, de természetes fény egyáltalán nem volt az épület ezen részén.) Íme, így néz ki a masina:

image_135.jpg

Hiroo Iwata találmánya azon a részen volt kiállítva, ahol a hasznosnak nem feltétlenül tűnő, azonban annál lenyűgözőbb japán kütyük voltak felsorakoztatva. Nemes célt ugyan állítólag ez is szolgál - elvileg segít azokon az embereken, akiknek nehézséget okoz a rágás, ugyanis ezzel tréningelhetik őket a rehabilitáció során a különböző állagú ételek megrágására - na de azért inkább valószínű, hogy ezt is valami perverzió ihlette, mintsem az önzetlen segíteni akarás.

A gép imitálja az ételek textúráját, illetve az elfogyasztásuk/megrágásuk közben hallható zajokat. Az itt bemutatott modell ugyan nem, de továbfejlesztett változata már az ételek ízeit is képes visszaadni. A helyszínen sajtot és crackert lehetett kipróbálni. Egy fólia szerű nyomásérzékelő szenzor szimulálja a rágás ellenállását.

image_133.jpg

image_134.jpg

image_131.jpg

 

Mindemellett érdemes azt is megemlíteni, hogy természetesen fantasztikusan meg volt szervezve az egész esemény, ami több helyszínen is zajlott. Szinte ijesztő volt belegondolni abba, hogy nem a szomszédos ország fővárosában járkál az ember, miközben az óváros kellős közepén kétméteres robotlábakon suhannak el mellette sztártudósok; hanem a szomszédos ország Székesfehérváján történik mindez. Persze Ausztria nem csak ebből a szempontból számít a mi párhuzamos dimenziónknak, na de azért ez is egy elgondolkodtató tényezője a látogatásnak.

A helyszínek között volt egy bevásárlóközpont és annak számos üzlete; egy gimnázium, ahol a tanulók mutattak be különböző kísérleteket tökéletes angolsággal; és még a linzi dóm is, ahol szombat este például japán performance art volt megtekinthető.

 

 

A kinti Vasedény például ugyanúgy részese volt a fesztiválnak, ahol a kirakatban megtekinthető volt az általuk promótált találmány, ami egyébként a környezetszennyezéshez kapcsolódott.

image_136.jpg

A gimiben pedig többek között ételekkel kísérletezhettek a gyerekek, amíg apu a drón bemutatón csorgatta a nyálát a tesiteremben.

image_137.jpg

Nos, ezeket láttam én, na meg még sok ténylegesen elképesztő dolgot, de azok aztán végképp irrelevánsak lennének egy gasztrobloghoz. Szerdán viszont érkezik az új recept: szimulálok majd Nektek egy kis palacsintát, na de, hogy a kakukkfűn kívül mi lesz még benne, az majd a következő bejegyzésből fog csak kiderülni.

 

 

Addig is ne felejtsétek el lájkolni a blog facebook oldalát, ugyanis ott bővebb infót találtok arról, hogy hogyan nyerhetitek meg az alábbi finomságok egyikét (kesutellabacon dzemcéklás humusz)!

R

image_138.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanalgep.blog.hu/api/trackback/id/tr986681395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása