Ismét túlzásokba estem, és a következő recept elkészítése közben tettem egy kis kitérőt. Erre később visszatérek, de most probálom tartani magamat a tárgyhoz. Egyelőre. Szóval, tekercseket készítettem, egyszerre próbálkoztam rizspapírral és kelkáposztalevelekkel, mert miért is ne? Ilyesmi lett a végeredmény:
Hozzávalók:
kelkáposzta levele (én 4 levelet és 4 rizspapír lapot használtam, pont ehhez volt elegendő a töltelék)
rizspapír (kicsi; 10cm x 10cm-es)
2 ek kókuszolaj
3 répa
1/2 fej kelkáposzta
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek garam masala
só
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek szójaszósz
2 tk szezámolaj
1 ek kókuszcukor
1 lime leve
50 ml kókusztej
1 tk chiliszósz
10 dkg mogyoróvaj
1 marék pörkölt mogyoró
Elkészítés:
Természetesen a világon aztán bármivel megtölthetitek a tekercseket, azonban én óriás low-budget receptként folyamodtam ehhez a zöldséges opcióhoz. Hagyma, répa, és még több káposzta. A káposzta leveleit enyhén sós vízben előfőztem (kb 5 perc), majd félretettem. A töltelék készítése közben viszont egy picit elkalandoztam. Gyerekkoromban apum sokszor csinált nekem pirított tésztát garam masalás zöldségekkel, és most valahogy ezt szerettem volna rekonstruálni, szóval neki is láttam, viszont a répa hámozása közben arra eszméltem rá, hogy amúgy ebből az ételből - ami persze nem az, amit én éppen készíteni próbáltam - ki is lehet hagyni a tésztát (na de persze minek..), és akkor abból meg lett ez:
No de lényeg a lényeg: serpenyő, magas láng, olajon meg kell pirítani a zöldségeket, én 2 gerezd zúzott fokhagymát is adtam a hagyma-répa-káposzta kombóhoz, majd alacsonyabb lángra vettem, fűszereztem, és még körülbelül 10 percig pároltam őket. A végén ráfacsartam egy fél lime levét is, és megszórtam szezámmaggal. Ezt félretéve nekiláttam a mogyorós szósznak.
A szósz elkészítéséhez pusztán egy aprítógépre van szükség, amiben minden hozzávalót (fokhagyma, szójaszósz, szezámolaj, cukor, 1/2 lime leve, kókusztej, chiliszósz, mogyoróvaj) jól össze tudunk dolgozni, és azt a végén esetleg egy kis pörkölt/darabolt mogyoróval megszórni.
A rizstészta elkészítése pedig típus függő, az enyémet kb 1 percre kellett forró, de nem forrásban levő vízbe mártani, és már tudtam is vele dolgozni. Aztán meg jól megettem mindet.
Jó étvágyat!
R