Uram atyám, találtam Lucullus paradicsomot! Na mindegy is, a recepthez nem kell, de majdnem elbőgtem magam az örömtől. Lesz itt paradicsomszósz főzés, azt hiszem.. Szóval csináljunk humuszt! Amennyiben nem szeretnétek konzervet használni, úgy szerintem most itt álljatok is meg, irány a bolt és kezdjétek is el főzni a száraz csicseriborsót, mert sokáig tart, és a recept végére már nagyon éhesek lesztek. Mondom is, mi kell még:
Hozzávalók:
1 bögre főtt csicseriborsó
2-3 fej cékla
2 ek tahini (aprítógépben 1-2 kanál olivaolajjal zúzzatok össze 1 csésze szezámmagot)
3-4 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
1 citrom
só, bors, őrölt kömény, csili paprika
víz (amiben főztétek/vettétek a csicseriborsót)
Elkészítés:
-A megpucolt és felszeletelt céklákat, plussz a szintén megtisztított fokhagyma gerezdeket grillezzétek meg egy kis olivaolaj társaságában a sütőben. Amíg ezek megsülnek, addig van idő elkészíteni a tahinit, amennyiben nem szeretnétek boltit használni.
-A hozzávalókat tegyétek bele az aprítógépbe, és addig nyomjátok, amíg szépen össze nem áll a humusz. Ha szeretitek a nagyobb darabokat benne, akkor tegyetek félre 1-2 evőkanálnyi borsót, amit majd csak az utolsó pár másodpercben dobtok a gépbe. A vizet csak szükség esetén használjátok fel.
Amikkel én tálaltam:
Lepénykenyér, feta, kalamata oliva, friss petrezselyem, lucullus és sárga paradicsom, sucuk (ejtsd: szudzsuk; török kolbász), plussz egy adag sült fűszeres csicseriborsó, mivel túl sokat főztem meg. Egy kisebb edényben összekevertem 1ek olajat, 1 ek juharszirupot, 1 ek barnacukrot, 1 tk cshilit és 1/2 tk cayenne borsot; majd beleforgattam a maradék, kb maréknyi főtt csicseriborsót. Ezeket 250 fokon körülbelül 15 percig sütöttem, majd már kész állapotban enyhén sóztam. Nagyon finomak lettek!
Tökéletes falatozós, kézzel evős vacsora. Jó étvágyat!
R