Nagyon szeretem a quinoát. Akár csak simán sajttal egy lustább napon, vagy éppen muffinokhoz felhasználva, számomra megunhatatlan; és nem mellékesen egy mennyeien egészséges alternatívája lehet annak a sok szénhidrát dús köretnek, amit előszeretettel fogyasztunk a mindennapjainkban. Én sokszor curry mellé is ezt eszem rizs helyett, de belecsempésztem már lecsóba is, na meg csináltam már belőle hamburgert is:
Hozzávalók:
1/2 bögre quinoa (a dm-ben is lehet kapni, az meg van minden sarkon!)
1 konzerv vörös bab
1/2 bögre morzsolt főtt kukorica
1/2 zabpehely
1/4 bögre zabliszt (opcionálisan még több zabpehely és egy aprítógép)
1 db chipotle paprika (chipotle in adobo sauce)
2 ek paradicsompüré
1 ek olivaolaj
1 tojás
1/2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem vagy koriander
1 doboz görögjoghurt
1 lime
1 csokor menta
1 csokor kapor
só, bors, kömény
Elkészítés:
-Először is érdemes a quinoa megfőzésével kezdeni. Körülbelül 10-12 perc kell neki, és pontosan dupla annyi (1 bögre) víz, mint quinoa. Lefedve tegyétek félre, ha kész.
-A hagymát és a fokhagymát dinszteljétek meg olivaolajon. Amennyiben fagyasztott kukoricával dolgoztok, úgy azt célszerű 5-6 perc után hozzáadni a hagymához. Ahogy kész, rá is kanalazhatjátok a megfőtt quinoára, márha hozzám hasonlóan Nálatok is körülbelül 20 négyzetcentiméteres a munkafelület a konyhában, és két edény már tömeg számba megy.
-Egy nagyobb tálba tegyétek bele a babot, és villával törjétek durvára, majd adjátok hozzá a paradicsompürét és a chipotle paprikát; és keverjétek össze. Jöhetnek a fűszerek is, majd ismét egy kis keverem-kavarom.
-A quinoát is tegyétek hozzá a babhoz, együtt a kukoricával és a hagymákkal, plussz a tojás, és innentől a kanálról célszerű kézre váltani, és úgy mindent jól összedolgozni. Ezután mehet bele a petrezselyem, majd külön a zabpehely, és legvégül a zabliszt. Ebből formáljátok meg a kis/nagy fasírtokat, majd fóliába csomagolva pihentessétek őket kb fél órán keresztül a hűtőben. Én egy idő után áttértem a falafel méretre:
Addig kikevertem egy kis joghurtot kaporral, mentával, sóval és egy lime levével; plussz reszeltem egy kis céklát is, hogy a saláta részét a burgernek a lehető legminimálabb szinten tudjam tartani, ugyanis bőven volt már ebben minden földi jó.
A délutáni pihenőjük után a fasírtokat 250 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütöttem, majd ilyen olyan módon tálaltam:
Szuper és tartalmas vega opció azoknak, akik így szeretik, vagy azoknak, akik már unják a húst (tessék!!??). Jó étvágyat!
R