Egy rendkívül egyszerű recepttel készültem ma Nektek, viszont annál több olvasnivallóval, hogy két selfie között legyen mit lapozgatni a plázson. Találtam egy nagyon szuper könyvet: Sweet Sicily; ami tele van gyönyörűséges fotókkal, nagyon jó történetekkel, és nem mellesleg fenséges receptekkel. Én az egyszerűségének köszönhetően, és mert minden hozzávaló volt itthon, a Biscotti di mandorla-t választottam (~ mandulás keksz).
A könyv egyébként igazi food for thought, szuper történeteket mesél el, többek között a manduláról is. Megemlíti a szépséges Phyllis hercegnőt, akit az istenek bánatában mandulafává változtattak, miután évekig várt a szerelmére; aki amikor végre hazatért, csak egy fát talált helyette. Átölelte, és a fa hirtelen virágba borult. Szicíliába a mandulát a görögök hozták be, azonban eredetileg Közép-Ázsiában volt honos, és a rózsafélékhez tartozik.
Az eredeti receptet én egyébként ötödöltem, és még így is jutott bőven a szomszéd gyerekeknek is, de persze akinél van otthon 1kg mandulaliszt.. hajrá! Főleg az riasztott el, hogy ugyanannyi cukrot használ, és azért 1kg cukor, jesszusom! így én ezt még azon belül is feleztem, plussz kókuszcukorra cseréltem. A vegánok helyettesíthetik a tojásokat egy érett banánnal vagy két evőkanál kókuszolajjal.
Hozzávalók:
200g mandulaliszt
200g cukor (én csak 100-at használtam, és kókuszcukorral dolgoztam)
2 tojás fehérje
1 tk vanília kivonat
1 citrom héja reszelve
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra melegítsétek elő. A száraz hozzávalókat gépi habverővel keverjétek össze, majd dolgozzátok bele a tojásfehérjéket és a vaníliakivonatot is. A masszát csak úgy simán kikanalzhatjátok kivajazott fóliára, vagy használhattok bármilyen sütiformát. Én mindkettővel dolgoztam. Mielőtt betettem őket a sütőbe 15 percre, feldíszítettem a 'keksz'-eket. Amikor elkészültek, néhányra ánizsos porcukrot szórtam.
A könyvben egyébként még ilyen gyönyörűséges dolgok vannak:
Na majd ha egyszer bátrabb leszek, bevállalom a Cannoli-t is, addig is kövessetek itt és a facebookon: https://www.facebook.com/kanalgep !
R