Szeretem a curryt. Minden formában. A leveseket meg mondjuk egyenesen imádom, bár sokszor beleesem abba a hibába, hogy a végére inkább főzelék lesz, mint sem nem. Amellett, hogy ez a következő recept curry és leves is lesz egyben, még az is elég menő, hogy a hozzávalókat mind egy helyen vásároltam meg (kivéve az üvegtésztát, mert az volt itthon), az Allee Interspar első 20 négyzetméterén. Megrohantam a gyorskasszát, és fél órával később már pucoltam a répát, versenyt futva az idővel, hogy még legyen egy kis fény a fotózásnál.
A hozzávalókat öt külön csoportra bontottam, hogy egyszerűbb legyen a fázisokat később elmagyarázni, szóval a lista csak ezért tűnik hosszúnak, na meg azért, mert a pultnál állva persze ment a 'na még ezt is, meg ezt is'... Természetesen fele ennyi zöldség sem kell hozzá, és még csak azt sem mondom, hogy pont ezek! Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a kókuszolaj használata persze nem kötelező, de még csak a himalája sóé sem; azonban én itthon ezekkel szoktam dolgozni, még akkor is, ha másnapos rántottát készítek. A kókuszolaj iránt érzett szerelmemmel most nem is fárasztok senkit, mert az egy külön bejegyzést érdemel, azonban gyorsan pár szó a himalája sóról:
-84 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, míg a normál asztali sót általában egyetlen egy ásványi anyaggal dúsítják
-mindig kő alapú, a csiszolás folyamata során semmilyen fém nem érintkezik a sóval
-ősi (kb. 250 millió éves) sótengerekből bányásszák
Thai curry leves kókusztejjel
Hozzávalók:
első fázis
1ek kókuszolaj
csilli (ízlés szerint)
2-3 cm gyömbér lereszelve
2 gerezd fokhagyma
3ek thai curry (mindenképpen kóstoljátok meg először, és a választott típus összetételétől függően csökkentsétek/növeljétek az ebben a fázisban felsorolt hozzávalók mennyiségét)
második fázis - itt nem is szeretném jelölni a mennyiségeket, ugyanis függ az edényetek méretétől; attól is, hogy hány féle zöldséget használtok fel (minél kevesebbet, értelemszerűen egy féléből annál többet); mi az, amit jobban szerettek, azt persze triplázzátok, stb.; ha Ti is olyan sokfélével dolgoztok, mint én, úgy érdemes mindenből csak egy kicsit venni
bébikukorica (kókuszolajon serpenyőben előpirítottam/puhítottam)
zöldbab
répa
vöröshagyma
gomba
csirkemell csíkokra vágva
himalaya só
2l víz
harmadik fázis
2dl kókusztej (én mindig a krémesebb kókusztejet szoktam vadászni, de ehhez kivételesen jobb a hígabb verzió)
negyedik fázis
1 csomag (100g) üvegtészta
ötödik fázis
1 marék bébi spenót
1/8 fej jégsaláta
1 marék mungóbab csíra
1 lime (nálam csak citrom volt)
Én pontosan ennyit használtam mindenből:
Elkészítés:
1) Az olajat melegítsétek fel egy közepes méretű lábasban, majd tegyétek bele az első fázis hozzávalóit, és magas lángon körülbelül 3-4 percig kavargassátok.
2) Helyezzétek rá a curry alapra a második fázis összes zöldségét, és ezeket öntsétek fel a vízzel, majd forraljátok fel. Ahogy felforrott, vegyétek le alacsony lángra, és fedő alatt addig főzzétek, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Nem cél, hogy túlfőjjenek. (Ha nincs kedvetek előpirítani a kukoricákat, úgy adjatok nekik egy extra 10 percet, mielőtt beleteszitek a többi zöldséget is a levesbe.)
3) Mehet bele a kókusztej, amivel együtt a levest ismét hozzátok forrásba, majd el is zárhatjátok a tűzhelyet, és jöhet a tészta.
4) A tésztának nem kell más, mint forróvíz és 2-3 perc fedő alatt. Célszerű egyből az elkészült leves levével felönteni, majd az adott tálban szervírozni. Én szeretem, ha vannak benne ropogós falatok, így az ötödik fázis zöldségeit tényleg csak a legvégén tettem bele, azonban az is simán működik, ha a még nyers tészta mellé dobáljátok ezeket, és úgy öntitek nyakon a forró levessel.
5) Tálalás a nyers hozzávalókkal.
És íme a végeredmény:
R