Igen, lényegében egy olyan bejegyzést fogtok most olvasni, ami nem másról, mint egy laza zöldség turmixról szól; de jó lesz, ígérem, és lesznek extrák is! Szükség lesz minimum egy botmixerre, de a szuper az egy jó turmixgép és/vagy aprítógép lenne. Azonban még ezeknél is fontosabbak a jó alapanyagok (mert itt aztán nincs nagy trükközés, ízesítés, így-úgy főzés), szóval szépen sorban írjátok is meg nekem kommentben vagy ide: https://www.facebook.com/kanalgep , hogy ki hol veszi a paradicsomot, ugyanis nem állíthatom 100%-osan, hogy nem kötöttem kompromisszumot..
Gazpacho
Hozzávalók:
4 paradicsom
2 édes paprika (piros)
1 kígyóuborka durván 10-15 cm-es darabja
1 kisebb fej vöröshagyma fele
2 (vagy sok) gerezd fokhagyma
1ek olivaolaj
1ek balzsamecet (tokaji borecetet használtam tokaji furmintból)
bazsalikom (friss) vagy majoranna is jöhet, ha van!
1dl víz
só
bors
Elkészítés:
-Mondtam én, hogy lesznek itt trükkök, és igazából sikerült belecsempésznem az elkészítésbe egy pici sütögetést is, ugyanis a cél az volt, hogy ez a könnyed nyári hideg leves egy picit füstösebb legyen a megszokottnál, így a két piros paprikát olajon elősütöttem, és megsózva félretettem hűlni. Még mindig maradt az aszaltparadicsom olajából tegnapról, így én végig azt használtam. A végén az ízesítésnél is, ami szuperül párosult azzal a bizonyos picit füstös mellékízzel.
-Aztán jöhet a paradicsomok meghámozása a szokásos forróvizes módszerrel; ezeket utána kb hatodokba vágtam, és bedobtam a turmixgépbe. Rengeteg vizet eresztettek, úgyhogy én végül extra vizet szinte alig adtam a leveshez.
-A sült paprikát, az uborkát, a hagymát, fokhagymát és a bazsalikomot én aprítógépben pürésítettem külön, hogy minél finomabb legyen; majd hozzáadtam az olajat, ecetet és a fűszereket is.
-Az így kapott pürét belekanalaztam a paradicsomlébe, és tovább turmixoltam.
És akkor az izgalmasabb rész, a pisztácia pesto. A képen nem sajátkészítésűt, hanem egy palermói piacon talált kincset használtam, azonban recept az van, csupán az aprítógép az elengedhetetlen kellék, no meg persze a pisztácia.. Csináltatok már egyébként mogyoróvajat otthon? Én imádom.. Talán a varázslás része a legjobb - bemegy a mogyoró, kijön a vaj - na de persze én a végeredményt is eléggé kedvelem. Hasonlóan működik ez a pesto is, ugyanis az "eredetiben" olajon, són és pisztácián kívül más nincs is, de ha nem csak díszítésként használjátok, úgy íme az extra verzió:
Hozzávalók:
1 csésze pisztácia (ha nincs idő/türelem, mindenképpen pucoltat!)
2 cs friss bazsalikom
1/2 cs olivaolaj
1/2 cs parmezán
2 gerezd fokhagyma
só
FIgyeljétek, mennyi olajat ereszt a pisztácia az első lépés után, mert az is változhat; így a hozzáadott olaj mennyiségét eseteknént lehet csökkenteni.
Elkészítés:
-Az aprítógépbe tegyétek bele a pisztáciát, kezdjetek el aprítani, és közben párszor kanalazzátok le az edény faláról, ami odaragadt. A fotón egy teljesen simára aprított verzió van, azonban szerintem érdemes egy picit darabosra hagyni. Én szeretem a klasszikus pesto textúráját, de majd úgyis látjátok, hogy a jó Nektek.
-A második lépésben mehet bele az összes többi hozzávaló a sót kivéve, ezt is tetszőleges ideig aprítsátok, majd kóstoljátok meg, ha szükséges, sózzátok.
A cukkini batyukból kimaradt sajtot használtam a kenyéren, és egy kis szárított paradicsommal díszítettem.
Jó étvágyat!
R