Kanálgép

Friss topikok

Címkék

Kanálgép 2014.07.11. 13:53

Matcha szelet

Ez már egy kevésbbé egészséges desszert lesz, és jóval megosztóbb is. Szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, ugyanis egy nagyon könnyed, nem túl édes nyári sütemény, ami egyben elég mutatós is; azonban arra fel kell készülnie mindenkinek, aki nekilát, hogy előbb hallják majd az érdekes jelzőt a finomnál azoktól, akikkel megosztják. Lényeg a lényeg, szerintem szuper!

Három közepes méretű edényre lesz szükség, és bár a végén minden hozzávalót egymásba kell majd forgatni, az eredmény mégis olyan lesz, mintha három különböző textúrájú réteggel dolgoztam volna. Varázslatos.

 

Hozzávalók:

1 bögre finomliszt

1-2 ek matcha por (zöldtea por)

1/2 bögre vaj (~ 110g)

2 bögre tej (~ 500 ml)

4 tojás

4 csepp ecet

1 és 1/2 bögre porcukor

1 ek víz

+ 2 ek porcukor és 1 tk matcha por megszórni a már kész süteményt

 

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy pontosan kövessétek az instrukciókat! Ezt azért is mondom, mert én ebben egyébként nem vagyok túl jó. A 'kb' és a 'csapott kanál' rám jellemzőbb, mint a 'pontosan', azonban itt büszkén mondhatom, igen csak megerőltettem magam, és megérte! Na lássuk pontokba szedve:

 

-Melegítsétek elő a sütőt 160 fokra, majd béleljetek ki egy kb 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral.

-Egy közepes edénybe szitáljátok bele a lisztet és a teaport. A pornál azért írtam 1-2 kanálnyit, mert persze ízlés kérdése, mennyire szeretnétek zöldteásra csinálni, ugyanakkor én úgy voltam vele, hogy ha már csinálom, akkor csinálom jól. Nem mellesleg szerettem volna ha szép zöld lesz a végeredmény.

-Olvasszátok meg a vajat, majd tegyétek félre, hogy egy picit lehűljön. A tejet pedig melegítsétek meg körülbelül 40 fokosra, amit pontosan úgy tudtok tesztelni, mint ahogyan a babákét szokták (állítólag); ha túl forró már a kezednek, az nem jó. Gondoljatok egy jó forró fürdőre, na valahogy úgy.

-Egy másik edényben verjétek fel a tojásfehérjéket a pár csepp ecettel együtt, majd a már kemény habot tegyétek félre.

-A harmadik edénybe pedig mehet a tojások sárgája a cukorral, ezeket egy kézi mixerrel kb 2 percig kevergessétek közepes fokozaton, majd mehet hozzá az olvasztott vaj és az evőkanálnyi víz. Addig keverjétek, amíg szépen össze nem áll a massza.

-Egy habverővel szépen lassan keverjétek hozzá a matchás lisztet, majd ugyanilyen óvatosan a langyos tejet is.

-Utolsó lépésként három részletben hajtogassátok bele a tojásfehérjét is, azonban itt elég, ha csak a nagyobb darabokat oszlatjátok el, a mogyoró nagyságúak maradhatnak, és készen is vagytok! Innentől már csak a sütéssel kell ügyeskedni.

-Az inkább folyékony, mint sem szilárd masszát töltsétek bele az előre kibélelt edénybe, és süssétek körülbelül 40, maximum 50 percig. A fotón levő szeleteket pontosan 40 perc után vettem ki a sütőből. A lényeg: az aljának még folyósnak kell lennie, így éritek el a custard jelleget majd a hűtés során.

Na és akkor a legrosszabb rész.. várni, amíg kihűl. Utálom, de ez van, és amikor felvágjátok, és tényleg ott lesznek azok a varázslatos rétegek, na akkor már az sem fog zavarni Titeket, ha valaki azt mondja rá, hogy 'érdekes', mert akkorra Te már alkotóművésszé emelkedtél, és csak azon agyalsz, mivel is mutatna ez jól... Itt jön be a képbe a rebarbarás limonádé, de először is had mutassam be Nektek a sütiket:

 

image_3.jpg

 

És akkor a pinkyládé hozzávalói:

 

1 csésze szeletelt rebarbara

1 ek (kókusz)cukor

4 citrom

2 lime

1 szál friss rozmaring (opcionális)

2l víz

 

Elkészítés:

-Egy kisebb serpenyőben megfuttattam a rebarbarát a cukorral közepes lángon, majd kiszedtem egy kisebb edénybe, hogy egy pár percre hideg vízbe tudjam tenni.

-Ezután 2 citrom és 2 lime levét hozzáadtam, a másik két citromot pedig meghámoztam és feldaraboltam. Ezeket együtt beletettem az aprítógépbe és pürésítettem.

-A végén felöntöttem a vízzel, belekavartam a friss rozmaringot, és a matcha sütikkel tálaltam.

 

Voilà!

 

image_2.jpg

 

R

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kanalgep.blog.hu/api/trackback/id/tr46500271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mazlee 2014.07.12. 07:43:07

el se tudom képzelni milyen lehet az íze de baromi jól néz ki. egyszer mindenképp kipróbálom egy fél adaggal.

Milkykee 2014.07.12. 11:12:37

Nagyon jól nez ki, ma ki is próbálom! Köszi a receptet!

Kanálgép 2014.07.12. 13:10:40

Örülök nagyon, hogy tetszik Nektek! Remélem ízleni is fog... Azt persze nagy ügyesen elfelejtettem mondani, hogy természetesen teapor nélkül is kiválóan működik a recept: kakaóval, vanílíával, fehércsokival, stb.
süti beállítások módosítása