Kanálgép

Friss topikok

Címkék

Kanálgép 2014.07.10. 23:12

Chia puding

 Szívesen ugranék egyből a pudinghoz és a hozzávalókhoz, azonban persze nem telhet el első bejegyzés bemutatkozás nélkül.. Magamról röviden csak annyit, hogy imádok főzni, és amikor ezt sikerül tudással is párosítanom, olyankor általában lefotózom a végeredményt. Ezeket a próbálkozásokat szeretném itt megosztani Veletek.

 

és akkor ha már főzés, miért is ne kezdjem egy főzésmentes recepttel??

 

Hozzávalók:

 

2dl mandulatej

3ek chia mag

1ek juharszirup

1tk vanília kivonat

1ek nyers kakaó

A díszítéshez: szárított mangó, szeletelt mandula, étcsoki, barack lekvár (én cukormenteset használtam), vagy amit csak akartok! Én mindenképpen azt ajánlom, hogy először az abszolút alap opciót kóstoljátok meg, és az alapján találjátok ki, Nektek mivel ízlene a legjobban. Szuper még eperrel/rebarbarával, ezekből elég egy-egy maréknyit kb 10 percig dinsztelni egy kanál kókuszcukorral; vagy akár tehettek alá egy masszívabb csokikrémet is (csokit amúgy is bármibe lehet tenni, nem?).

 

Egy pár szó gyorsan a chia magról, hogy addig se unatkozzatok, amíg az igen megerőltető elkészítés után 6 órát pihen majd a magos tej (mert egyelőre többet ne várjatok tőle!) a hűtőben. Egy dél-amerikai növény magjáról van szó, amit talán legtöbben külalakra a mákhoz fogtok hasonlítani. Egyike azoknak a fantasztikus superfood-oknak, amiket jó lenne beleügyeskednünk a mindennapi betevőnkbe. Nekem a kókuszolaj es a quinoa után amúgy ez a kedvencem. Rendkívül magas az omega-3 zsírsav tartalma, képes a testtömege tízszeresét folyadékból magába szívni, miközben egy zselés állagú anyagot ereszt. Természetesen ennek köszönhetően csökkenti az éhségérzetet, de attól nem kell azért félni, hogy kisgömböc nő a hasatokban! A Google a többit talán jobban elmeséli.

image_1.jpg

 

Elkészítés:

Kezdjük a pudingot, és abból is az alapot. Érdemes egy jól zárható befőttes üveggel dolgozni, hogy kavargatás helyett elég legyen csak felrázni a keveréket. Az üvegbe tegyétek bele a tejet, majd kanalazzátok bele a chiat, és keverjétek meg. Gyorsan reagál a mag a folyadékra, így a kiemelt kanálhoz egy-két szem már oda is fog ragadni. Keverjétek hozzá a juharszirupot is, természetesen tetszés szerint tudjátok csökkenteni/növelni a fent megadott mennyiséget. Amennyiben ragaszkodtok valamelyik granulátum formátumú édesítőhöz, úgy azt ajánlom keverjétek azt előbb a tejhez, amit akár meg is melegíthettek előtte egy picit. Majd mehet bele a vanília is. Üveg bezár, egy-két mixer mozdulat, és lényegében készen is van az alap verzió. Adjatok neki kb 10 percet, utána még egyszer rázzátok meg, és mehet is a hűtőbe, minimum 5-6 órára.

Én persze legelőször negyedóránként nyitogattam a hűtőt, rázogattam a löttyöt, és kóstolgattam a "pudingot", de ez nem segített semmit; kivéve, hogy a végén egy picit kevesebb lett a több.

A csokis verziónál a kakaópor legyen az első dolog, amit szépen belekevertek (akár habverővel) a tejbe, és utána folytathatjátok a fenti menetet. Természetesen bármilyen kakaóport használhattok, de ha már superfood, akkor megadhatjuk a módját egy kis raw cocoa-val/karobporral.

 

Díszíteni csak a már elkészült pudingot tudjuk. Én most ezeket a poharakat találtam megfelelőnek, amúgy általában csak pálinkával vannak megtöltve, és nem csináltam mást, csupán belekanalaztam a belevalókat. Nagyon jól néznek ki, tökéletes opció reggelire, vagy akár egy könnyed desszertnek is. Bár mutatósak a rétegek, illetve az extra színek; nekem a legjobban valahogy mégis csak az alap verzió ízlett; ettől függetlenül semmit sem imádok jobban, mint amikor valamit a végtelenségig lehet variálni. Na ezt lehet!

image.jpg

Azt még zárásként szeretném leszögezni, hogy nem egy vegán blogra tévedtetek; lesz itt minden, de többnyire törekedni fogok a receptek egészségesebb verzióira.

 

Remélem ízleni fog a végeredmény, és ha lesz kedvetek, osszátok meg velem a Ti verziótokat is itt, vagy a blog facebook oldalán http://www.facebook.com/kanalgep !

 

R

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanalgep.blog.hu/api/trackback/id/tr526498035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása