Sütés, főzés; kvázi nyers vegán konhya, azonban a mai három falat a szőrős kisbarátainknak készült, noha természetesen emberi fogyasztásra is teljesen alkalmasak.
Szóval a kutymákok... Nos igen, a minimum, amit mi kétlábúak tehetünk cserébe azért a sok szeretetért és türelemért, amit kapunk Tőlük, az az, hogy adunk Nekik enni. Na de mi van a 0-22%-os hús tartalmú; prémium, nem prémium száraztápokon túl? Bevállaljuk az otthoni kutyakaja készítést, vagy jobban tesszük, ha nem kísérletezünk a tulajdonosaik szerint ugyan bármit felszívó, azonban valójában nagyon is érzékeny gyomrokkal? Egy dolog biztos: az nem opció, hogy házi koszton/maradékon él a kutya. Vagy külön készítjük el az ennivalójukat, vagy marad a táp; ugyanis rengeteg alapanyag, ami egy szimpla húslevestől elkezdve egy tojásos nokedliben is megtalálható, az Nekik kisebb vagy nagyobb mértékben ugyan, de méreg. Milyen egy egészséges kutyakonyha? Képzeljetek el egy vegánt, aki a nyers brokkolija és a zabpelyhes mogyoróvaj energia golyói között bekap egy-két villányi nyers húst.
Hangsúlyozom, egy egy kutyás kutyamamaként írom, amit írok; és fontos észben tartani, hogy minden kutyus különböző, mint ahogyan köztünk is vannak lisztérzékenyek, vagy éppen (bizonyos korig) mindenevők. És ne dőljünk be annak a trükknek sem, hogy "dehát ízlik neki!", ugyanis több kutyatulajdonsotól hallottam én már ezt, amíg Buksi éppen a harmadik kocka csokiját nyelte rágás nélkül.
Kutyatábor volt a múlt héten, ide készült a mi szörnyecskénk is, és a következőket csomagoltuk Neki hamuban sült pogácsa helyett:
Mogyoróvajas zabgolyók
Hozzávalók:
1 csésze mogyoróvaj (csak saját készítésűt használjatok, amit sózatlan mogyoróból csináltok, lásd itt)
1/2 cs zabpehely
1 banán összetörve
Elkészítés:
A hozzávalókat egy közepes tálban össze kell keverni (célszerű kézzel), majd golyókat formálni a masszából. Ezeket meg lehet forgatni még extra zabpehelyben, és hogy ne legyenek túl puhák, tartsátok őket hűtőben. A méretüket természetesen a kutyusotok méretéhez igazítsátok. Az enyém 7kg, és a golyók kb 1,5 cm átmérőjűek, amiből napi egyet, nagyon maximum kettőt kaphat.
Joghurtos mogyoróvaj szívek
Hozzávalók:
joghurt és mogyoróvaj fele-fele arányban
Elkészítés:
Nagyon egyszerű, akár jégkockatartóba is kanalazhatjátok a mogyoróvajat és a joghurtot, körülbelül fele-fele arányban, majd fagyasszátok le, és így is tálaljátok. Főleg a nagy melegben.
Répás keksz
Hozzávalók:
2 bögre teljes kiőrlésű liszt (én rozs- és zabpelyhet daráltam liszt állagúra az aprítógépemben)
1 bögre kukoricaliszt
1/3 csésze zöldségolaj (én kókuszolajat használtam)
1/2 csésze hideg víz
1 tojás (én egy extra banánt adtam az eredetileg indikált mennyiséghez a tojás helyett)
2 banán összetörve
2 répa kockázva
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összedolgoztam a hozzávalókat, az összeállt tésztát kb 1cm vastagra kinyújtottam, és formáztam, amíg meg nem untam. Aztán jöttek a golyók, mert az egyszerűbb volt. 250 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem őket. Kihűlés után jött a tesztelés, a maradékot pedig egy zárt dobozban tároltam.
A kisasszonynak, és pajtásainak elnyerte tetszését a sok finomság.
A táborból pedig illyen kimerülten jött haza, mert hát kutya egy élet ez...
Osszátok meg velem itt, vagy a facebookon, hogy Nálatok mi az abszolút favorit! Addig is jó étvágyat a kedvenceknek!
R