Kanálgép

Friss topikok

Címkék

Kanálgép 2014.07.15. 22:33

Mogyoróvaj, fehércsoki mousse és Le petit pois!

Sütés főzés volt itt, kérem szépen, még pedig a Le petit pois két gyönyörűséges cukrászának egyikével, az én kis "gardrób konyhámban", ami azt jelenti, hogy a kanapén hűlt a süti, és a kádban pihent meg a mosatlan. És az mondjuk volt sok. Csináltunk minden jót - kombináltunk, variáltunk - aztán mind megettük. Két különböző sütifalatot kreáltunk, és mindegyiknél volt egy alap és egy krémes réteg. Mutatom!

 

1. Mogyoróvajas sütemény (alap):

 

Hozzávalók:

150g mogyoróvaj (lépésekben mutatom majd, hogy is megy ez, ha szeretnétek sajátot használni)

100g vaj

4 tojás

150g (kókusz)cukor

200g finomliszt

150g joghurt

1 marék sós mogyoró

 

Elkészítés:

Amennyiben a mogyoróvajat is sajátkezűleg szeretnétek csinálni, úgy ideje elővenni az aprítógépet. Nézzétek meg, hogy mekkora mennyiséget ajánl magokból a használati útmutató, és egyszerre annál többel ne is dolgozzatok. Nincs más dolgotok, mint sem addig nyomni a gombot, amíg el nem éri a darált mogyoró az általatok kívánt textúrát. Mutatom lépésekben:

 

image_18.jpg

 Amennyiben nem szeretnétek a marék sós mogyorót később egy sodrófáfal durva darabokra ütögetni, mint ahogyan azt mi tettük a kedves barétnémmel, úgy természetesen a gép abban is a segítségetekre lehet. Ahhoz körülbelül itt kell majd megállítanotok. Mi durvábbra hagytuk a sós mogyorót, és egy picit meg is pörköltük, mielőtt a tésztához kevertük volna.

image_21.jpg

Mi ezt az állagot tartottuk megfelelőnek, de természetesen lehet sokkal finomabbra is zúzni. 

image_19.jpg

Ezzel meg is volnánk!

image_20.jpg

 

A sütőt 180 fokra melegítsétek elő, ezután egy közepes méretű edényben az összes hozzávalót, a liszt és a sós mogyoró kivételével,  keverjétek krémesre egy robotgéppel. Itt mindenképpen ajánlok egy kóstoló szünetet - elég fincsi - aztán lehet is szépen belehajtogatni a leszitált lisztet a masszába és a legvégén a megpörkölt mogyoró darabkákat. Nagyjából készen is van a süti, egy előre kivajazott tepsiben körülbelül 25-30 percig süssétek.

Itt be is fejezhetnétek a süti dilit, na de hát még csak most jön a fehércsoki mousse!!!! Persze simán ér rögtön a csokis részhez ugrani, és a kész habot a kanapén kanalazgatva a többit csak gondolat szintjén megcsinálni, azonban előre szólok, hogy ma még Oreo is lesz!

 

2. Fehércsoki mousse:

 

Hozzávalók:

200g fehércsoki pasztilla 

2 csésze tejszín

1 tk vanília

1 lap zselatin

 

Elkészítés:

-2/3-ad csésze tejszínt és a csokit helyezzétek egy fém edénybe, és kavargatás mellett, gőz felett olvasszátok meg a csokoládét, majd tegyétek félre

-a maradék tejszínt a vaníliával verjétek fel, majd ezt is tegyétek félre

-jöhet a zselatin: a csomagoláson indikált módon olvasszátok fel, majd azonnal keverjétek bele a csokiba

-végezetül a csokis/zselatin massza mehet bele a habba; amit a hűtőben majd körülbelül 4 órán keresztül kell pihentetnetek, miután rákanalaztátok a már elkészített mogyoróvajas alapra

 

 

Mentaleveleket mártottunk csokiba, mogyorót törtünk, és Marks&Spencer sós karamellel díszítettünk:

image_22.jpg

 

Oreos alap:

Ha még mindig nem rohantatok be a konyhába, hogy azonnal nekilássatok, akkor hősök vagytok, és ezért cserébe nagyon rövidre fogom az oreós verziót. Az alaphoz nem kell más, mint Oreo (300g) és fél csésze vaj, megolvasztva. A kekszeket daráljátok finomra az aprítógépben, majd keverjétek bele a vajat. Ezt egy minimum 4 cm mély tálba/tepsibe/formába kanalazzátok bele, nyomkodjátok le jól az aljára, majd tegyétek be a fagyóba, amíg elkészül a csoki a tetejére.

 

Csoki réteg:

Vagy úgy csináljátok, mint a fehércsoki mousse-t, mínusz a zselatin és a vanília; vagy úgy, ahogy én - szuper egészségesen.

 

Hozzávalók:

4ek kókuszolaj

1 bögre vegán nyers kakaó

1 ek kókuszcukor

3 ek krémes kókusztej vagy kókuszkrém

 

Elkészítés:

Egy kisebb edényben melegítsétek fel a kókuszolajat, közepes lángon, majd tegyétek bele a cukrot és kezdjétek el sűrűn kavargatni, amíg el nem olvad. Az átszitált kakaót öntsétek hozzá, amit célszerű egy kézi habverővel belekeverni az olajba. Kapcsoljatok alacsony lángra, és tegyétek hozzá a krém állagú kókusztejet (ha hígabbat sikerült venni, tegyétek egy órára a hűtőbe, és felbontás után ne öntsétek, csak a krémet kanalazzátok le a tetejéről), keverjétek össze a csokival, és kész!

Vegyétek ki az alapot a fagyasztóból, kenjétek rá a csokikrémet, és tegyétek a hűtőbe úgy 20 percre.

 

Miközben falatozgattok, ne felejtsétek el csekkolni a Le petit pois lányokat a facebookon: https://www.facebook.com/lepetitpois , ugyanis ilyen dolgok kerülnek ki a kezük alól:

 

image_23.jpg

image_24.jpg

 

Orsihoz órára is mehettek a Chef-be! Mi a csokipasztillákat is innen szereztük:

http://www.chefparade.hu/helyszineink/sas-utca

 

Bon appétit!

R

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanalgep.blog.hu/api/trackback/id/tr946506885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása