Nagyon régen szerettem volna már végre friss okrát venni, de sosem jártam szerencsével, egészen mostanáig. Akik szintén keresik, de nem találják, azok ide menjenek. Akik olvasnának róla egy picit előtte, de lusták guglizni, azok ide. Akik csak fogyasztani szeretnék, azok pedig ide, ugyanis curryben is tökéletes. Amúgy nyers állapotában így néz ki:
Hozzávalók:
1/2 kg darált hús (eredetileg nekem báránnyal tanították)
1/2 kg okra
1/2 bögre padlizsán felkockázva
1/2 vöröshagyma felkockázva
4 gerezd fokhagyma összezúzva
4 ek paradicsompüré
1 paradicsom
1/2 bögre tarhonya vagy csipetke
olivaolaj
1/2 liter víz
őrölt kömény
színes paprika
só
bors
Elkészítés:
Egyébként az eredeti receptben nincs padlizsán, és tarhonya sem; viszont az előbbi épp volt itthon (megmaradt, és gondoltam felhasználom), az utóbbit pedig megkívántam, és nem tudtam ellenállni neki.
1) Az okrákat meg kell pucolni és mosni. A kis kalapos részénél meg kell metszeni késsel, és a hosszanti tengelye körül körbevágni, kb mintha almát hámoznátok.
2) Olajon dinszteljétek meg a hagymát, majd mehet rá a darált hús.
3) Ahogy a hús aranybarnára pirult, öntsetek hozzá egy kis vizet, tegyétek bele a fokhagymát és a paradicsomot felnegyedelve. Közepes lángon főzzétek így kb. 10 percig. A paradicsom héját ennyi idő után ki is tudját dobni, mert már levált a húsáról.
4) Mehet az edénybe az okra, a padlizsán, a paradicsompüré, a fűszerek és a maradék víz is. Hozzátok forrásba, majd közepes lángon adjatok neki ismét 10 percet.
5) Hozzáadhatjátok a tarhonyát is, amennyiben Ti is szeretnétek használni; és szükség esetén persze vizet is öntsetek még rá bőven, mert én a 'megáll benne a kanál' állagra törekedtem, de ahogy tetszik! Nekem itt ismét durván 10 percre volt szükségem, és már tunkolhattam is a kenyerem...
Tálalásnál a tarhonyás verzió esetén én nem ajánlok semmi mást, csak egy jó nagy adag tejfölt/jughurtot és egy karaj kenyeret. Tarhonya nélkül pedig mehet a rizs, bulgur, kuszkusz, vagy amit csak akartok!
Jó étvágyat!
Ne felejtsétek el lájkolni a blog facebook oldalát, ugyanis ott bővebb infót találtok arról, hogy hogyan nyerhetitek meg az alábbi finomságok egyikét (kesutella, bacon dzsem, céklás humusz)!
R