Kanálgép

Friss topikok

Címkék

Kanálgép 2014.07.25. 12:57

Mennyei bacon dzsem

Imádom a bacont. Pedig a disznóhúst nem tudom megenni, valamiért nem bírom, de a bacon az bacon; és engem maximálisan kárpótol a malac (számomra!) nem finom részeiért. A blog eddig nagyon maximum csak nyomokban tartalmazott húst, azonban figyelem, mert most túladagolás következik - készen állok pótolni a lemaradást ezen a téren.

image_63.jpg

 

 

Hozzávalók:

0,5 kg bacon

2 fej kisebb édes/fehér hagyma felkockázva

3 gerezd fokhagyma (én 8 gerezdet használtam, de az eredeti recept ennyit ír) - ne aprítsátok, csak zúzzátok össze egy kés lapjával

1/3 bögre almaecet

1/3 bögre barnacukor

1/2 bögre erős fekete kávé

3 ek juharszirup

rózsabors

 

Elkészítés:

Az az illat, ami az elkészítés első pár percétől kezdve belengi a lakást, na az leírhatatlan. Kénytelenek lesztek megcsinálni, és a környéken mindenki imádni fog érte Titeket!

image_66.jpg

 

Szükség lesz egy legalább 10 cm mély, lehetőleg öntöttvas edényre; de akkor sincs semmi baj, ha nincs otthon ilyenetek. Nekem sincs. Viszont cserébe van valakim, akinek minden létező edényből/eszközből van bármilyen méretű verziója; és aki még a kisfiát is kölcsönadja, ha le kell fotózni a szerencsétlenkedéseimet. Azt is csinálhatjátok, hogy egy teflon serpenyőt és egy közepes edényt kombináltok. Mondom is, hogyan:

 

-Első körben a serpenyővel dolgozunk. Magas lángon aranybarnára kell pirítani a felkockázott (durván 2x2cm) bacont itt el is indul az illatorgia, ami majd csak fokozódik a többi hozzávalóval.

-Amíg pirul a bacon, két kavarás közben egy edényben össze tudjátok dolgozni a többi hozzávalót a bors kivételével.

-A megpriult bacont egy szűrőkanál segítségével merjétek ki a serpenyőből/edényből és tegyétek félre. A keletkezett zsírból pedig két evőkanálnyinál többre szükség nem lesz, így azt is célszerű megmenteni, és a későbbiekben kenyérre kenni, vagy éppen tojást sütni rajta. Természetesen tökéletes alternatívája az általam istenített kókuszolajnak, kétség nem fér hozzá.

-Amennyiben serpenyővel kezdtetek, úgy ideje az edényre váltani. A körülbelül két evőkanálnyi zsírban, közepes lángon, dinszteljétek meg a hagymát és a fokhagymát, majd öntsétek bele a kikevert cukros folyadékot, és hozzátok forrásba.

-Mehet vissza az edénybe az előzőleg megpírított bacon is, amit most már csak inkább alacsony, mint közepes lángon, körülbelül 40-45 percig kell főznötök. Amennyiben a folyadék nem lepné el a bacont, úgy nyugodtan önthettek hozzá egy kis vizet is. A rózsaborsot én körülbelül 5 perccel azelőtt tettem csak bele, hogy levettem volna a dzsemet a tűzről.

-Végezetül egy botmixer vagy egy aprítógép segítségével Nektek tetsző állagúra kell aprítani. Elmehettek a teljesen tepertőkrém jellegű textúráig, de nekem jobban tetszett egy picit darabosan.

 

Én ezekkel a képekkel kívánok mindenkinek boldog bacon pillanatokat:

image_62.jpg

image_65.jpg

image_64.jpg

 

Ne felejtsetek el követni a facebookon https://www.facebook.com/kanalgep , mert van még ott, ahonnan ez jött!

R

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kanalgep.blog.hu/api/trackback/id/tr756524183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

usb2.0 2014.07.26. 23:05:06

Annyira kedvelem, azt a sok- sok recept megosztót.
Akik folyton bacon-t használnak, sosem szalonnát.
Árulja már el valaki!
Miért csak a szalonnát nem tudja senki leírni magyarul?
Az összes többi hozzávalót, pl. hagyma, sajt, só, vagy juharszirup, mind tudják magyarul.
Csak a szalonna nem megy ?
Ne legyetek már ennyire félműveltek!
Vagy akkor írjatok mindent angolul ...

Battenfeld 2014.07.27. 12:37:48

@usb2.0: Ez azért van, mert több fajta szalonna is létezik a világon, a bacon pedig csak az egyik közülük. Tudod, minden bacon szalonna, de nem minden szalonna bacon, mivel létezik csécsi, császár, kenyér stb szalonna is. A bacon egyébként az oldalas rész a zsírral együtt, bőr nélkül. Ha jól tudom úgy készül, hogy pácolás után gőzben megfőzik. További jellemzője, hogy az esetek nagy részében vékonyra szeletelve árusítják.

usb2.0 2014.07.27. 23:51:12

@Battenfeld: Igen tudom.
Van füstölt, abált, kenyér, kolozsvári, császár többek közt.
Meg létezik oldal, tábla, szelet, sőt katona is.
A problémám az, hogy a szalonna, magyarul szalonna.
A bacon, angolul szalonna.
Ezért érdekelne, hogy miért csak a szalonnát nem tudja leírni magyarul?
Illetve az, hogy ha szalonnát csak angolul tudja leírni, a többi összetevőt, vagy az egész receptet miért nem ?

Kanálgép 2014.07.28. 08:19:22

@usb2.0: Bizony, vannak ilyenek, azonban sajnos fontos specifikálni a receptben, hogy milyen típusú szalonnával érdemes dolgozni. Ezért van például az, hogy sok recept lime-ot, és nem csak szimplán gyümölcsöt, vagy citrusfélét kér; ugyanis nem mindegy. És bizonyára itt is jobban örülnél a zöldcitrom megnevezésnek; vagy éppen a szőlőgyümölcsnek a grapefruit helyett; azonban hiába magyar terméket vásároltam, mégis 'bacon'-ként volt feltüntetve a csomagoláson, de sajnos még a blokkon is. Az éttermekben sem szalonnába lesz begöngyölve a máj vagy a spárga, hanem bacon-be; meg lesz még ott ezen kívül sok minden más furcsaság is az étlapokon..
Ez egy ilyen világ, nem érdemes bosszankodni a félműveletlen embereken, vagyon azon, hogy ki mit nem tud. Annyit nem ér ez a recept, hogy két napig idegesítsd magad a tudatlanságomon.
süti beállítások módosítása