Imádom a bacont. Pedig a disznóhúst nem tudom megenni, valamiért nem bírom, de a bacon az bacon; és engem maximálisan kárpótol a malac (számomra!) nem finom részeiért. A blog eddig nagyon maximum csak nyomokban tartalmazott húst, azonban figyelem, mert most túladagolás következik - készen állok pótolni a lemaradást ezen a téren.
Hozzávalók:
0,5 kg bacon
2 fej kisebb édes/fehér hagyma felkockázva
3 gerezd fokhagyma (én 8 gerezdet használtam, de az eredeti recept ennyit ír) - ne aprítsátok, csak zúzzátok össze egy kés lapjával
1/3 bögre almaecet
1/3 bögre barnacukor
1/2 bögre erős fekete kávé
3 ek juharszirup
rózsabors
Elkészítés:
Az az illat, ami az elkészítés első pár percétől kezdve belengi a lakást, na az leírhatatlan. Kénytelenek lesztek megcsinálni, és a környéken mindenki imádni fog érte Titeket!
Szükség lesz egy legalább 10 cm mély, lehetőleg öntöttvas edényre; de akkor sincs semmi baj, ha nincs otthon ilyenetek. Nekem sincs. Viszont cserébe van valakim, akinek minden létező edényből/eszközből van bármilyen méretű verziója; és aki még a kisfiát is kölcsönadja, ha le kell fotózni a szerencsétlenkedéseimet. Azt is csinálhatjátok, hogy egy teflon serpenyőt és egy közepes edényt kombináltok. Mondom is, hogyan:
-Első körben a serpenyővel dolgozunk. Magas lángon aranybarnára kell pirítani a felkockázott (durván 2x2cm) bacont itt el is indul az illatorgia, ami majd csak fokozódik a többi hozzávalóval.
-Amíg pirul a bacon, két kavarás közben egy edényben össze tudjátok dolgozni a többi hozzávalót a bors kivételével.
-A megpriult bacont egy szűrőkanál segítségével merjétek ki a serpenyőből/edényből és tegyétek félre. A keletkezett zsírból pedig két evőkanálnyinál többre szükség nem lesz, így azt is célszerű megmenteni, és a későbbiekben kenyérre kenni, vagy éppen tojást sütni rajta. Természetesen tökéletes alternatívája az általam istenített kókuszolajnak, kétség nem fér hozzá.
-Amennyiben serpenyővel kezdtetek, úgy ideje az edényre váltani. A körülbelül két evőkanálnyi zsírban, közepes lángon, dinszteljétek meg a hagymát és a fokhagymát, majd öntsétek bele a kikevert cukros folyadékot, és hozzátok forrásba.
-Mehet vissza az edénybe az előzőleg megpírított bacon is, amit most már csak inkább alacsony, mint közepes lángon, körülbelül 40-45 percig kell főznötök. Amennyiben a folyadék nem lepné el a bacont, úgy nyugodtan önthettek hozzá egy kis vizet is. A rózsaborsot én körülbelül 5 perccel azelőtt tettem csak bele, hogy levettem volna a dzsemet a tűzről.
-Végezetül egy botmixer vagy egy aprítógép segítségével Nektek tetsző állagúra kell aprítani. Elmehettek a teljesen tepertőkrém jellegű textúráig, de nekem jobban tetszett egy picit darabosan.
Én ezekkel a képekkel kívánok mindenkinek boldog bacon pillanatokat:
Ne felejtsetek el követni a facebookon https://www.facebook.com/kanalgep , mert van még ott, ahonnan ez jött!
R